Titusener møtte frem langs ruten da kristne venner av Israel gikk Jerusalemmarsjen forrige uke. Den kristne markeringen av kjærlighet til landet og folket har blitt Israels største turistbegivenhet. Hvis du ikke har opplevd marsjen håper jeg du vil si: Neste år i Jerusalem.
Det slagordet har en dyp betydning i jødisk tro og tradisjon. Både i påskemåltidet og under avslutningen av forsoningsdagen Jom Kippur, lyder ordene Neste år i Jerusalem. Og i mange hundre år, da Jerusalem var en fjern drøm for et folk som var spredt over hele verden, hilste de hverandre med denne hilsenen.
Å oppgi Jerusalem som det jødiske folks rette hjem og hovedstad var aldri noe alternativ. Og med Balfourerklæringen i 1917 og San Remo-avtalen i 1920, etableringen av staten Israel i 1948 og gjenforeningen av Jerusalem i 1967, har drømmen blitt til virkelighet. Nå er Jerusalem jødenes evige og udelelige hovedstad igjen.
Og dette har forarget Israels fiender siden da. Og det har vært og er en konstant kamp om jødisk suverenitet og sikkerhet i Jerusalem. Store deler av verden vil ikke anerkjene byen som landets hovedstad, og utbyggingen av byen er et stadig angrepspunkt mot Israel.
Derfor er det sterk symbolikk i at flere tusen kristne fra hele verden kommer til Jerusalem i regi av Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem. Ambassaden er jo nettopp etablert for å vise kristen kjærlighet til byen, landet og folket, i møte med omverdens fordømmelser.
Marsjen er blitt en sterk markering som ikke går upåaktet hen i Israel. Jerusalem Post delte begeistret om marsjen til sine lesere.
Etter to år med pandemi var det mange som lengtet til å besøke Israel og løvhyttefesten igjen. Fortsatt er det et stykke opp til antallet deltakere fra før korona, men rundt 2000 påmeldte til Internasjonale Kristne Ambassades arrangement i byens storstue Pais Arena, lar seg høre. Neste år blir det enda flere.
Som kristne har vi et særlig ansvar for å støtte Israel og det jødiske folk. Bibelen er tydelig på det. I tillegg kommer den urett som er gjort i kristendommens navn gjennom historien, som gjør at vi trenger å bygge bro mellom kristne og jøder. Og det er det som skjer nå, Mer enn noensinne i historien.
Midt i dette står Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem. Og løvhyttefesten og Jerusalemmarsjen er synlige og konkrete uttrykk for denne forbrødringen.
Og mens tusener av kristne fra hele verden går i tog gjennom Jerusalems gater og svinger sine flagg, står unge og gamle israelere langs ruten og gleder seg over kjærlighetserklæringen. Noen tørker tårer. Alle gleder seg. Noe stort er på gang i vår tid, når jøder og kristne, som har samme Gud, Israels Gud, bygger vennskap og samarbeid i Jerusalem, verdenshistoriens viktigste by.
Kanskje du skal bli med; Neste år i Jerusalem.
Comments