top of page
Søk

Stille før stormen, for USAs konservative

Det er en merkelig stemning på konservativ side i amerikansk politikk. Kampen om å bli republikanernes presidentkandidat gjør gamle venner til rivaler. Og det er stille før stormen som kommer neste vinter.


CPAC: Den viktigste samlingen for konservative amerikanere gikk av stabelen i helgen. Foto: Bjarte Ystebø


Hvis vi går tilbake til primærvalget internt i det republikanske partiet i 2016, var den preget av mye støy og Donald Trump i hovedrollen. Partiet var splittet, og det endte med at Trump ble republikanernes kandidat.


Fire år senere hadde Trump full kontroll på partiet. Han hadde levert varene på en rekke punkter, blant annet høyesterettsdommere, fart i økonomien og avskrekking av USAs fiender i verden. Da han søkte gjenvalg, var så godt som all opposisjon borte i eget parti.


Men nå er det annerledes. Nederlaget i 2020, og et skuffende mellomvalg i 2022 har svekket Trump i eget parti, og nå er det en rekke andre sterke kandidater på gang.


Tidligere FN-ambassadør Nikki Haley, tidligere utenriksminister Mike Pompeo, tidligere visepresident Mike Pence og Florida-guvernør Ron DeSantis er de fremste.


Disse fire har det til felles at de hadde et nært forhold til daværende president Trump. Sant og si har de mye å takke ham for, karrieremessig.

Derfor er det en underlig stemning i partiet om dagen. Trump utfordres av sine egne. Og alle venter på angrepene Trump vil komme med, etter hvert som primærvalget vinteren 2024 nærmer seg.


CPAC, den største konservative konferansen i USA gikk av stabelen forrige uke. Den manifesterte litt av splittelsen i partiet. Verken Pence eller DeSantis møtte opp. Det gjorde heller ikke partileder Ronna McDaniel. Og de to som faktisk møtte opp, Pompeo og Haley fikk en behersket mottakelse. Energien i rommet gikk til Trump.

Samtidig var det påfallende roligere stemning og dårligere fremmøte på CPAC i år, enn de siste årene. Siden 2017 har det nemlig kokt av Trump-eurofori på den store konferansen.


Det er en merkelig stemning i det republikanske partiet.


CPACs egen meningsmåling ga en klar seier til Trump. 62%, og DeSantis på plassen bak, med 20%. Det er både et uttrykk for at Trump fortsatt har CPAC-publikumet i sin hule hånd, og at han på alle vis må regnes som favoritt til å vinne den republikanske nominasjonen, og deretter å vinne presidentvalget.


Den synlig aldrende Joe Biden gjør rett og slett en dårlig jobb. Republikanerne skal rote forferdelig om de ikke skal vinne presidentvalget i 2024.


Da Trump tilte til valg i 2016, hadde han rekordhøy oppslutning blant hvite evangelisk kristne. Det har skjedd mye siden da. Han har levert politisk til denne gruppen, men også skapt misstemning med noe av sin opptreden.


I januar starter primærvalget, men valgkampen er i full gang. Og i november 2024 skal USA til urnene igjen, og velge seg en president. Det ville forbause meg om han heter Joe Biden.

216 visninger

Kommentare


bottom of page