Det amerikanske valget er viktig for Norge. Om få timer stenger valglokalene i USA, og det står mellom to veldig forskjellige kandidater.
To kandidater: Kamala Harris og Donald Trump. Foto: NTB
80 millioner amerikanere går til valgurnene i dag. Rekordmange har allerede gjort det. Aldri før har så mange forhåndsstemt.
Det gjør at man kan gjøre seg håp om å få rede på valgresultatet tidligere enn det som har vært normalt. De siste valgene har stort sett vært rundt klokken 23 på østkysten, altså rundt klokken 05:00 norsk tid hjemme, med noen veldig store unntak.
Ett av dem, er fra Florida i år 2000, der Al Gore og George W. Bush kjempet mot hverandre i et veldig jevnt valg, og der det måtte telles om. Resultatet ble ikke klart før i desember. Noe sånt kan skje igjen, målingene er skrekkelig jevne.
I de to siste valgene har meningsmålingsinstituttene ikke klart å fange opp Donald Trumps popularitet nok på målingene. Selv om han tapte det siste valget, så var det likevel tilfelle.
Trumps valgresultater var bedre enn målingene i begge de to valgene. Skulle det skje igjen, at meningsmålingsinstituttene ikke har klart å lære velgeradferd i løpet av de fire siste årene, ligger det an til en stor Trump-seier i kveld.
Men det er det ingen som tør å satse på, fordi at det har vært så utrolig jevnt, og fordi at de siste valgene har vist at det er hemmeligheter skjult i tallmateriale som har vært vanskelig å vite om på forhånd. Ellers er jo dette valget en stor demonstrasjon av USAs forskjellighet. Landet er politisk delt når det gjelder kjønn, rase, geografi, og religion. 6 av 10 kvinner stemmer på demokratene. 6 av 10 menn stemmer på republikanerne. De sorte stemmer mer på demokraterne enn de hvite, og vice versa.
Kandidatene kjemper også om de andre minoritetsstemmene. Det kjempes om latinoene, de kjemper om jødenes stemmer i vippestaten Pennsylvania og om muslimene i Michigan.
Geografi er også viktig. Noen delstater stemmer alltid på demokratene, andre stemmer alltid republikansk.
I år igjen er det syv vippestater som er i fokus. De tre viktigste er Michigan, Wisconsin og Pennsylvania.
Pennsylvania regnes som den aller viktigste. Kandidatene fløy på kryss og tvers og hadde tre valgmøter hver i Pennsylvania i går for å vinne de siste velgene.
Dette valget er viktig for Norge. Det er lederen av den frie verden, som vi er en del av, som skal velges.
Målingene er svært jevne. Det vil høyst sannsynlig bli store oppdagelser når vi får velgernes dom. Er Trump undervurdert? Er Harris undervurdert? Eller er det så jevnt som målingene sier?
Svaret har vi om noen timer.
コメント