top of page
Søk

Erna

Erna Solberg imponerte alle da hun møtte pressen torsdag. Hun hadde ikke gitt intervju siden hun holdt den skjelsettende pressekonferansen om ektemannens hemmelige aksjehandler.


Erna Solberg. Foto: Wikipedia commons


Alle var spente på hva Erna ville by på, både i form og innhold. Hun imponerte med begge deler.


Et samlet pressekorps har allerede beskrive Ernas opptreden som stødig, trygg, rolig, og imponerende. Og det var alt det. Det var iøynefallende. De som forventet å se en rystet og svekket Høyre-leder, hadde feilberegnet. Dette var den Erna vi kjenner, hun som har folkets tillit.


Apropos tillit. Det ordet gjentok hun til de kjedsommelige, for den som ville høre igjennom alle intervjuene hun gjorde på samlebånd denne ettermiddagen.


Vil hun gå av nå? Nei. Erna tar ikke store avgjørelser når det er storm. Hun venter til det blir stille. Så tar hun stilling til sin vei videre. Og da er spørsmålet dette. Har hun tillit fra velgerne? Og enda viktigere – har hun tillit fra partiet?


Og her treffer Ernas analyse bedre enn synsingen til kommentariatet. Dette handler ikke om transaksjonene til Sindre. Det handler om tilliten til Erna.


Slik saken har utviklet seg til nå, er det Sindre som er skurken – Ernas integritet er intakt. Slik vil det fortsatt være, dersom det ikke dukker opp opplysninger som trekker i tvil Ernas uskyld.


Jo, man kan snakke om Ernas ansvar, og alt hun burde gjort. Men alle som har vært utsatt for uærlige folk, sympatiserer med Erna likevel, så lenge det var hun som ble lurt. Det er et moralsk anliggende. Erna kunne kanskje gjort mer. Men hun har ikke lurt oss.


Derfor har hun tillit.


Så er det opprivende å se at ekteskapsproblemer brettes ut i offentligheten. Det er kanskje ikke noen vei utenom, dersom saken skal bli opplyst. Men Erna, Sindre og barna opplever noe ingen er skapt for å oppleve: en offentlig skittentøyvask om smertefulle forhold innad i familien.


Men også der er Erna forbilledlig. Hennes vektlegging av Sindres ve og vel, av deres ekteskap og ærligheten om svik og smerte gir sympati. De aller fleste vil dem vel, både Erna og Sindre.


Erna Solberg har bygget opp en enorm posisjon i befolkningen, gjennom flere tiår i politikken. Den utgjør en kapital som, slik det nå ser ut, vil hjelpe hun gjennom og ut av denne krisen med hennes gode navn og rykte i behold. Og, alt tyder på at hun vil være Høyres statsministerkandidat, og dermed også landets statsminister i 2025.


Gjennom det som nå har skjedd, får mange av oss en enda sterkere kobling til Erna og Sindre, ved å se deres menneskelighet og vanskelighet.


Og det vil kanskje også hjelpe Erna tilbake til statsministerboligen i 2025.

152 visninger

Comments


bottom of page