top of page
Søk

Israel og krigens folkerett

Israel skal ikke mer enn banke på porten til Gaza før alle landets motstandere roper Folkerettsbrudd. Men hva er egentlig sant om Israels krigføring på Gaza?


Hvem holder Hamas ansvarlig for det som skjedde 7. oktober. Foto: IDF


Det pågår en interessant diskusjon om dette. Nei, jeg tenker ikke på den som pågår i pressen, blant politikere og aktivister. De kan som regel ingenting om folkerett. De heier bare på den parten de liker best.


Ett eksempel, er at en kartlegging av partiene på stortinget, viser at Rødt, SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre mener at Israel bryter Folkeretten. FrP og KrF er ikke enig.


De to partiene som er mest for Israel mener det ene, dem som er minst for Israel er uenig.


Men Folkeretten er jo ikke et spørsmål som skal bestemmes av hvem man sympatisere med. Det er de reglene for krigføring verdenssamfunnet har sluttet seg til sier. Det er jus.


Det er ikke slik at stortingspartiene skal ta stilling til om et selskap har brutt aksjeloven. Eller om en privatperson har krav på erstatning fra reiseforsikringsselskapet. Det er et spørsmål om jus, og loven skal være lik for alle – blind for sympatier og antipatier.


I stedet strør norske politikere om seg med begreper som folkerettsbrudd og folkemord, uten å ha den ringeste anelse om hva de snakker om. Ikke hør på noen av dem.


Det pågår en diskusjon blant folkerettsjurister om krigen i Gaza. Den begynner med hvilke regler som faktisk gjelder for denne krigen. Er det en okkupasjonskrig, så gjelder regler mellom stater. Altså de samme reglene som mellom Russland og Ukraina. Eller er dette en krig mellom en stat og en terrororganisasjon, og da gjelder andre regler.


Ifølge folkerettsjurist Cecilie Hellestveit, var det disse vi selv benyttet i Mosul, da om lag 40 000 sivile ble drept for å frigjøre folket fra IS.


Folkeretten er viktig. For viktig til at politikere skal bruke den som retorisk virkemiddel i jakten på velgernes gunst, velgere som akkurat har sett siste innslag fra Sidsel Vold på NRK.


Og når vi først snakker om folkerett… Hvem holder Hamas ansvarlig for det som skjedde 7. oktober. Hvor mange folkerettsbrudd begikk de den dagen? Og hver dag… når de tar sivile som gisler, gjemmer seg under sykehus og ved barnehager. Aldri har vel noen gruppe, eller regional myndighet vist større ringeakt for folkeretten og menneskerettigheten eller grunnleggende humanitet enn disse.


Og det er altså den fienden har å bekjempe mot. Og de gjør det mens Hamas holder deres egne innbyggere som gisler.


Israel har en veldig levende politisk opposisjon, som også diskuterer landets forhold til folkeretten. Og før Israel slipper en eneste bombe, må forsvarets jurister ta stilling til lovligheten. Israel kan komme i skade for å gjøre feil i denne krigen. Det kan vi ikke utelukke. Dette er en utrolig komplisert situasjon å være i.


Men ingen andre militærmakter i verden vil gjøre dette bedre, riktigere og med en høyere rettslig og etisk standard enn Israel. Ikke Norge. Ikke USA. Ingen.


66 visninger

Comments


bottom of page