top of page
Søk

Uoversiktlige USA

Høstens mellomvalg i USA har skapt et politisk bilde som er vanskelig å lese. Nå kan alt skje.


Skjermdump: 270 to win sin illustrasjon av maktbalansen i senatet etter mellomvalget.


Hadde du spurt meg i sommer om Donald Trump vil vinne den republikanske niminasjonen i 2024, hadde jeg svart ja. Han har vært totalt dominerende i det republikanske partiet siden han vant valget, overraskende, i 2016.


Mellomvalg og partinominasjoner siden da, har gjort det bildet enda tydeligere. Nesten alle Donald Trump har lagt sin velsignelse på, har vunnet interne nominasjoner. Og det har vært jevnt over sterke resultater også når disse kandidatene har gått til valg. Frem til nå.


Valget 8. november ble et tilbakeslag for merkevaren Trump, da flere av «hans» kandidater, snublet på målstreken.


I Ohio, North Carolina og Wisconsin gikk det bra. Men andre steder, der Trump-effekten ble satt på prøve, ble det stang ut. Senatorkandidat Mehmet Oz, en kjent TV-lege, tapte valget i Pennsylvania. Herschel Walker klarte ikke å overliste Raphael Warnock i Georgia, fikk færre stemmer enn ham, men kan fortsatt vinne når de skal stemmes over på nytt 6. desember. I Representantenes hus var det også stang ut for en del Trump-kandidater som skulle kunne bitt bedre fra seg, en av dem er tidligere visepresidentkandidat og Alaska-guvernør Sarah Palin.


I Arizona var det kanskje mest interessante tilfellet. Der stilte den tidligere TV-journalisten Kari Lake til valg som guvernør. Hun var spådd som seierherre. Så populær var hun, at de fleste forventet at hun ville trekke senatorkandidat Blake Masters med seg «over streken» slik at han også vant.


Begge tapte.


Og uken etter kom kunngjøringen om at Donald Trump stiller til valg igjen som president i 2024. I stedet for å gjøre en massiv entré og skremme vekk alle andre republikanere fra å stille, blir hans inntreden i presidentkampen møtt med spørsmål om han har mistet magien, og om andre kandidater kan gjøre ham rangen stridig.


Det fører oss til Florida, der den überpopulære guvernøren Ron DeSantis, som neppe hadde blitt guvernør i 2016 uten Trumps hjelp, tørket golvet med sin motkandidat Charlie Crist, som rett nok var en meget svak kandidat, etter flere års vingling mellom partiene.


Men DeSantis seier var så overveldende (19,4%) at det som en gang var en vippestat, nå er en republikansk bastion.


Ron DeSantis leder i skrivende stund kampen mot Trump på oddsene hos spillselskapene, før han selv har erklært om han er kandidat, og like etter at Trump har erklært seg som kandidat.


Det var det ikke mange som hadde trodd for noen uker siden.


Kan Trump snu dette? Defintivt. Det kan vise seg at DeSantis var en forbigående distraksjon, og at Trump vinner suverent både den republikanske nominasjonen, og presidentvalget i november 2024.


Men det kan også være slik at en av Trumps disipler har blitt en bedre utgave av ham selv, som opptrer skikkelig, leverer resultater og er mer elsket av folket enn ham. For Trump vil det være et nederlag, for han er mest opptatt av å vinne selv.


Men da har han lyktes i å endre amerikansk politikk i lang tid fremover, og resultatet blir slett ikke så verst. 57% av innbyggerne i Florida mener i hvertfall at DeSantis er en førsteklasses mann.

75 visninger

Comments


bottom of page